MBO op Eduapp!

In de zomer is er door het Eduapp-team hard gewerkt om een nieuwe doelgroep te bedienen: het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Vanaf nu kunnen ook docenten in het MBO aan de slag met het zoeken, vinden en delen van apps en het maken van lesideeën.

Apps voor algemeen vormende vakken en opleidingsdomeinen
Als er nu naar apps gezocht wordt, dan kan voor MBO allereerst gekozen worden voor apps bij de algemeen vormende vakken zoals de talen, burgerschap, leren en loopbaan en rekenen. Onder al die vakgebieden staan al vele apps kant en klaar om te gebruiken in de praktijk. Met een gratis account kan een docent zoeken tot op vakgebied en met een PRO- of school-account zelfs tot op leergebied. Dus voor burgerschap zijn dat de dimensies waarop de leerdoelen zijn ingedeeld (economisch, politiek, sociaal-maatschappelijk en vitaal). Maar er kan daarnaast ook gezocht worden op de opleidingsdomeinen. Alle opleidingsdomeinen hebben een plaats gekregen binnen Eduapp. We zijn op dit moment bezig om apps te vinden voor al deze verschillende opleidingsdomeinen, tips (knop zit rechts op je dashboard) zijn zeer welkom! Met een gratis account kan gezocht worden tot op opleidingsdomein, met een PRO- of school-account kan gezocht worden tot op kwalificatiestructuur.

Nieuwe kwalificatiedossiers in gebruik
Eduapp heeft ervoor gekozen om de nieuwe (herziene) kwalificatiedossiers te gebruiken. Deze nieuwe dossiers worden pas in juni 2014 vastgesteld en in september 2015 ingevoerd, maar zijn nu al in concept bekend. Wij maken gebruik van de nieuwe kwalificatiedossiers, omdat we willen anticiperen op de toekomst. Zo maken we gebruik van een duurzame structuur binnen Eduapp.

Het kan zijn dat een kwalificatiestructuur dus iets afwijkt van de huidige benaming. Uit onze analyse blijkt dat bijna alle oude kwalificatiedossier te herleiden zijn naar de nieuwe. Sommige dossiers zijn qua naam gelijk gebleven. Sommige namen zijn enigszins veranderd. Voorbeelden hiervan zijn de veranderingen van het kwalificatiedossier logistiek medewerker naar logistiek of tweewielertechniek naar fietstechniek. En sommige namen zijn door het samenvoegen van meerdere oude kwalificatiedossiers sterker veranderd van naam, maar zijn ze door de omschrijving goed terug te herleiden naar het vakgebied. Zo zijn bijvoorbeeld de kwalificatiedossiers straatmaker, vakman asfalt, vakman gww en waterbouwer, samengevoegd tot grond-, weg- en waterbouw. In een enkel geval was een oud kwalificatiedossier niet goed zichtbaar in de nieuwe kwalificatiestructuur. We hebben in die gevallen of een oud dossier verplaatst naar de nieuwe structuur of een eigen omschrijving toegevoegd. Een voorbeeld van de laatste is de textielbranche. Op deze manier zijn apps, lesideeën en collega’s volgens ons goed vindbaar.

Succes!
We wensen de MBO-docenten heel veel plezier met het didactisch onderbouwen van hun tablet-gebruik in de klas, het delen van die kennis op Eduapp en het gebruiken van de apps in de lespraktijk. En heb je apps die nog niet op Eduapp staan? Er zit een tipknop rechts op je dashboard!

1 Comment

  1. Pingback: MBO op Eduapp! | Eduapp | Sociale innovatie Ond...

Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>