Woensdag appdag: Socrative

Socrative is een gratis tool waarmee je toetsen kunt afnemen. De leerlingen geven antwoorden via hun eigen device. De app verzamelt de antwoorden online en stuurt een rapport naar het e-mailadres van de docent. De tool kan ook gebruikt worden om de leerlingen in teams antwoorden te laten geven. Ze spelen dan tegen elkaar om zo snel mogelijk antwoorden te vinden en ervaren dit als een game. Docent Jelmer Evers van Unic laat in de documentaire ‘Avond van het onderwijs’ vanaf minuut 8.11 zien hoe dit er in de praktijk uitziet.

Links naar appstore

Link naar appstore Apple:

Link naar appstore Android:

Leerdoel
Opmerking: uiteraard is deze tool inzetbaar bij ieder leerdoel en bij iedere les. Er is nu voor gekozen om dit lesidee uit te werken voor natuur(kunde). 

PO -kerndoel 42 – De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

  • middenbouw: leerlingen beantwoorden in teams vragen over magnetisme (noord- zuidpool), warmtebronnen, temperatuur en de reactie van materialen op temperatuur
  • bovenbouw: idem en vragen over statische elektriciteit, de opwekking van elektrische stroom uit een spoel en dynamo en welke materialen warmtegeleiders zijn en welke niet

VO

  • VMBO: Mens en natuur: Energiebronnen noemen en beschrijven hoe energie getransporteerd wordt en voor gemengd/theoretisch ook methoden beschrijven hoe energie opgeslagen kan worden.
  • HAVO/VWO: Natuurkunde: Energiebronnen en energieopwekking kunnen beschrijven. Methoden beschrijven hoe energie opgeslagen kan worden en voor VWO deze methoden beoordelen op effectiviteit.

Opdracht
Maak een aantal opdrachten die passen bij de leerdoelen. In het geval van meerkeuze en open vragen, kies ervoor om leerlingen op eigen tempo te laten werken. De leerlingen maken in de klas de toets. Deze situatie is vergelijkbaar met het afnemen van een toets of het maken van opdrachten in een werkboek. De vragen uit de methode kunnen zelfs als inspiratie dienen voor het maken van de vragen in Socrative. Een andere optie is het maken van uitdagingen die de leerlingen in teams moeten oplossen. Maak deze uitdagingen niet te makkelijk en geef ze eventueel alleen wat hints hoe ze oplossingen kunnen vinden. Dit is de werkwijze die docent Jelmer Evers ook toepast. In Socrative gebruik je nu niet de optie quiz maar de optie ‘Space Race’.

Voorwaarden

  • bij individuele afname: toetsvragen, open of meerkeuze
  • bij gamequiz in teams: probleemomschrijvingen die leerlingen moeten oplossen en waarvoor ze in teams moeten samenwerken om de antwoorden te vinden
  • apparaat met internet toegang tot http://m.socrative.com, Android of iPad app met Socrative Student voor leerlingen
  • apparaat met internet toegang tot http://t.socrative.com, Android of iPad app met Socrative Teacher voor leraar
  • draadloos internet

Stappenplan

  1. maak online of in de leraar-app de quiz met vragen of opdrachten
  2. zorg dat alle apparaten goede toegang tot het internet hebben
  3. bespreek de opdracht met de leerlingen
  4. neem de quiz af, kies er eventueel voor om via een digibord/beamer de live resultaten te laten zien aan de klas
  5. bespreek in het geval van een ‘Space Race’ direct de uitkomsten, bespreek bij een normale quiz de uitkomsten in de volgende les
  6. bespreek de activiteit, wat vonden leerlingen ervan en wat hebben ze ervan geleerd?

Tip voor thuis
Laat uw kind thuis oefenen voor een toets met de tool Socrative. Voorwaarden is wel dat er al quizzen inzitten en u deze dus aangemaakt heeft. U kunt eventueel aan de leraar van uw kind proefwerken uit voorgaande jaren opvragen om te oefenen en deze invoeren.

4 Comments

  1. Judith Keijzers

    Socrative is een heel eenvoudig toe te passen toets-mogelijkheid. Het koste mij maar 5 minuten en ik had de eerste quiz/toets gemaakt. Duidelijke instructies, makkelijk met BYOD, kortom mijn favoriet! Ik gebruik het in mijn EHBO-onderwijs.

    Ik heb er een keer een presentatie over gegeven en kreeg alleen maar positieve reacties. Iedereen in het publiek zag de grote mogelijkheden hiervan.

  2. Pingback: Toetsen afnemen met Socrative - | Appetijt

  3. Pingback: Educatieve apps | Maansteen

  4. Dhr. J. Steegen

    Het is niet NOODZAKELIJK om draadloos internet te hebben. Op de PC kunnen leerlingen hetzelfde. Ik geef toe: dat is lang zo leuk niet. Maar…. het geeft wel (extra) mogelijkheden dan alleen op draagbare
    apparaten

Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>